LuMens #321 Willemijn Bessem, medium en auteur
Via dood en rouw naar voller leven
Voor de tweede keer in onze podcast reeks reizen we af naar Willemijn Bessem in Den Haag. Willemijn is econoom, moeder, medium en auteur van diverse boeken, waaronder het in 2019 verschenen ‘Leven in Liefde, conversaties over Intimiteit’. Als kind al voelde ze dat er meer moest zijn tussen hemel en aarde en had ze een nieuwsgierigheid naar religieuze figuren. Inmiddels deelt ze al meer dan 25 jaar haar kennis, inzichten en ervaring over verschillende levenswijzen. Dit doet ze onder andere door het geven van lezingen, retraites, workshops, festivals en privé-sessies. De insteek van dit gesprek is het hoge aantal overlijdens in onze omgeving. Heeft dit iets te betekenen, vertrekken deze zielen om een reden? Is er meer aan de hand? Het gesprek vloeit van de dood naar rouw in het algemeen, hoe onverwerkt verdriet blijvende sporen achter kan laten waardoor onze authenticiteit verloren gaat.
Willemijn Bessem schittert met een diepgaand artikel in Tijdboek LuMens editie 2.
Lees hieronder verder of bekijk direct de podcast:
De aflevering
Donderdag 14 november 2024, 20:00
Waardeer je deze podcast en wil je meehelpen deze boodschappen verder de wereld in te brengen? Dat kan door bijvoorbeeld de trailer te downloaden en te delen met jouw eigen netwerk:
Dank je wel voor het meehelpen verspreiden.
Je kunt ook deze webpagina in je netwerken delen:
Tot slot: Wat zijn jouw gedachten en gevoelens bij dit gesprek? Onderaan deze pagina kun je een reactie achterlaten, we horen graag jouw ervaring.
Bijdragen aan bestaan LuMens
Als je het waardevol vindt wat wij maken, dan willen we je vragen om een vrijblijvende vergoeding als waarde uitwisseling.
Overboekingen kunnen zowel eenmalig als maandelijks ingesteld worden naar:
Tijdboek LuMens
NL58 BUNQ 2059 7083 70
Je kunt ook rechtstreeks doneren met iDeal:
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van volgende afleveringen en ander relevant nieuws, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief:
Vervolg:
Tekst van Willemijn:
Van dood en rouw naar een voller leven.
Tijdens ons gesprek kwamen vragen naar boven over spontane overlijdens, zielen die plots besloten te vertrekken uit dit aardse bestaan. Ook vragen over concrete handvatten, hoe te navigeren met schaduw kanten, ons gevoelsleven en bewustzijn als ontdekkingsreis.
Ons gesprek heeft een ontvouwende werking. We hebben allebei de intentie om meer bewustzijn te brengen in begrippen zoals hierboven genoemd en beiden delen we slechts onze eigen ervaring. Toen mijn ervaring van licht of liefde intensiveerde, werd ik me bewuster van schaduw, zoals je in de zon je schaduw helderder kan waarnemen. Ik werd de eerste jaren bewust van verdriet, ongeduld en verwarring, tranen liepen over m'n wangen en ook ontroering liet zich zien. Dit gebeurde vaak tijdens meditatie en trance sessies waarin de geestelijke wereld hun liefde en wijsheid met mij en de mensen om mij heen deelden. Naast het onbegrip in mijn denken en het verdriet over het leed in deze wereld ontstond er ook diepe ontroering en dankbaarheid over de wijsheid die we ontvingen. De dood was slecht een transformatie en onze voorouders waakten over ons welzijn met liefde en inspiratie.
Van daaruit kon ik als medium op verschillende manieren mensen bijstaan in hun rouwproces. Via telepathie kunnen overledenen gegevens doorgeven over hun aardse leven en vertellen over hun ervaring na hun overlijden. Ook geven ze boodschappen die ondersteunend, inspirerend, praktisch en liefdevol zijn. Deze uitwisselingen geven een diepe geruststelling binnen het rouwproces. Daarnaast kan ik het proces van rouw beschrijven en welke emoties in willekeurige volgorde kunnen langskomen. Op deze manier ontstaat er inzicht en rust omdat je begrijpt hoe rouw zich kan uiten en je niet bang hoeft te worden voor wisselende emoties zonder dat je controle daarover hebt. Daarnaast zijn er tal van eenvoudige manieren om je eigen rouwproces te ondersteunen door je ademhaling te volgen, te wandelen, een gezond en eenvoudig ritme aan te houden, blijven voelen en bewegen maar ook rust te nemen en je te blijven verbinden met andere mensen.
Dood geeft een shock en als je voelt dat je hart openbreekt in de pijn en het verdriet kan er uit die diepte een gevoel van liefde ontstaan. Een vallen in de onvoorwaardelijke stroom die leven heet of God. Het maakt niet uit hoe je het noemt, maar het is een bewustzijnverruimende ervaring zowel richting het licht als het donker. Beide worden gedragen in liefde.
Schepping, transformatie en destructie zijn begrippen die door al het leven al eeuwig zijn te herkennen. Periodes van harmonie en conflict wisselen elkaar af zowel op de aarde als binnen de astrale werelden. Daarnaast groeit het eenheidsbesef van al het leven wat wordt aangestuurd door een grote alomvattend kracht. De intelligentie van deze bron van leven ligt ver buiten onze persoonlijke perceptie maar wanneer we ons openen voor andere dimensies kunnen we naast het zichtbare ook het ongeziene ervaren door diepgaande gevoelens en ervaringen. Er ontstaat een weten en tegelijk word je gewaar hoe weinig je weet.
Binnen relaties word je telkens gevraagd open en eerlijk te zijn om in verbinding te blijven met jezelf en de ander. Doe je dat niet dan raak je jezelf kwijt en ook de ander. De ander kan je naar jezelf brengen maar je ook afleiden. De intentie die jij in de relatie brengt is echter de focus waar je je mind naar kan richten zodat het niet gaat dwalen. Het open blijven delen binnen relaties is eenzelfde beoefening als het mediteren op je ademhaling of het bidden voor vrede in de wereld.
Ons gesprek loopt schijnbaar van het ene onderwerp naar het andere maar alles gaat over verandering. Transformatie die voor het ego als een kleine ofwel grote dood ervaren kan worden, waarin liefde en inzicht tot je kan komen en angst kan oplossen, omdat je weet dat alles wordt gedragen door liefde en je veilig bent.
Dood brengt rouw en doet je steeds dieper voelen en leven. Wanneer je bewustzijn verruimd wordt het universum je lichaam en je vriend.
Aan het einde van ons gesprek voelden we ontroering, dat we op deze open manier diepgaand over de essentie van het leven kunnen delen.
Informatie over de boeken 'Oahspe' en ‘Leven in Liefde’ over Intimiteit binnen relaties en communicatie kan je vinden op de website www.mediumschap.com
Wanneer deze site tijdelijk niet werkt kan je mij een e-mail sturen voor informatie. willemijnbessem@hotmail.com
Zie ook ons vorige gesprek met Willemijn Bessem, lente 2023.
Bestel een Tijdboek: haal visies voor een goddelijk leven in huis
Tijdboek LuMens is een bundeling aanvullende visies voor een nieuwe manier van leven, geschreven door bekende en gepassioneerde pioniers. De boeken geven een positief antwoord op de veelgestelde vraag: 'Hoe dan wel?'. Ook zorgt het delen van een gezamenlijke basis voor wederzijds begrip en het vertrouwen om met elkaar te kunnen verbinden en samen te werken. Deze boeken zijn daarmee waardevolle documenten om in huis te hebben voor nu én de jaren die gaan komen. Ze worden gezien als houvast, wegwijzer en (gouden) stip op de horizon.
Tevens is dit boek als kado beschikbaar om ook je naaste (nog meer) zin en vertrouwen in het leven te geven.
Geef een vergoeding: stimuleer betere kwaliteit voor een nog groter publiek
Wanneer je het waardevol vindt wat wij maken, dan willen we je vragen om een vrijblijvende vergoeding als waarde uitwisseling. Al is het maar een euro per maand, het geeft ons een fundament om op door te gaan. Je helpt ons ook enorm door onze content te verspreiden in jouw kanalen en groepen. Hoe dan ook, dank je wel voor jouw waardering, vertrouwen en bekrachtiging aan ons.
LuMens onderschrijft de RPG's van Agenda 2029
LuMens is aangesloten bij de VVJ
LuMens hanteert de Floreer Spiraal als basis voor haar activiteiten
Reactie plaatsen
Reacties
Beste lezer(es),
Dit gesprek werkt weer als een mooie spiegel voor me. Vooral over het onderwerp vrijheid.
Na 20 minuten staat vrijheid even in de schijnwerpers. Voor mij noemt Willemijn de kern van onze vrijheid tegen het einde van het gesprek. Dan heeft ze het over afstemmen op de schepper. De mogelijkheid om te kunnen afstemmen op iets groots waar we tegelijk onderdeel van zijn, daarin zit voor mij de kern van onze vrijheid. We hebben van de schepper/bron/natuurkracht de vrijheid gekregen ons wel of niet af te stemmen op hem/haar/het. In termen van natuurkracht een bijzondere kracht. Haar kracht laat zich gelden als we ervoor kiezen. Deze kracht laat zich ervaren als onze persoonlijke, liefdevolle waarheid die we elk moment in ons hart kunnen voelen.
Nog even terugkomen op het woord schepper. We scheppen onze werkelijkheid, in die zin zie ik ons als scheppers. Onderliggend aan scheppen zijn er begrippen als bewustzijn en liefde. We zijn verbonden met de bron van bewustzijn en liefde en we hebben de vrijheid er wel of niet naar te handelen. De bron/natuurkracht respecteert als we niet voor liefde kiezen, maar als vanzelf ervaren we dan angst. Niet kiezen voor liefde is eigenlijk kiezen voor angst.
Rondom die 20e minuut heeft Ferdinand het ook over het ultradunne middenpad. Later in het gesprek noemt hij varianten als heilige en gouden middenpad. Iets dergelijks hoorde ik ook in het gesprek met Iris Huizing (#317). Zij noemde hierbij het begrip balans, als kwaliteit om op het pad te kunnen blijven. Zelf kan ik het begrip middenpad niet plaatsen. Ik praat in termen van mijn hart volgen en mijn hart als richtingaanwijzer gebruiken. Dat voelt voor mij niet ultradun of in het midden. Het voelt als mijn unieke, liefdevolle pad waar liefde mij steeds (onvoorwaardelijk!) weer naartoe wijst.
Het begrip middenpad komt wellicht in eerdere gesprekken ter sprake. Weet iemand in welke gesprekken dat is geweest? Ik hoor er graag meer over.
Hartelijke groet,
Pieter Smit
Ha Pieter, mooi je vraag. Ik denk dat de podcast met Hans Stolp dit het beste verwoord, voor mijzelf in ieder geval nog steeds een inspirerend gesprek daarvoor! Hier is de link: https://www.tijdboeklumens.nl/podcast-hans-stolp
Veel kijkplezier met dit persoonlijke bijzondere gesprek.
Dank je, Ferdinand. Ook voor hoe open je bent geweest in je gesprek met Hans. Zoals je over je visioen praat, dat versta ik meteen. Dat heb ik minder bij wat Hans vertelt. In zijn taalgebruik hoor ik z’n theologische wortels. Ik kan dit verduidelijken met zijn woordkeuze aan het einde van het gesprek. Hij zegt dan over jouw visioen: “… dit soort ervaringen hebben, maar niet durven geloven …”. Bij ervaren is geloven voor mij niet aan de orde. Ervaringen gaan door me heen, die weet ik.
Eind jaren vijftig werd Carl Jung geïnterviewd door iemand van de BBC. Eén van de vragen aan Jung was of hij in God gelooft. Hij kwam met het prachtige antwoord dat het voor hem geen geloven is maar weten. Dit weten dat er een bron van (onvoorwaardelijke) liefde is, begin ik sinds een paar jaar bewust te ervaren in mijn leven.
Je opperde om het kwaad als het trauma te bestempelen. In die richting zit ik ook meer. De bijbehorende wezens spreken me minder aan dan waar zij voor staan. Dat laatste doet Hans ook wel als hij zegt dat liefde het enige is dat telt. Toch raken zijn formuleringen me een stuk minder dan hoe jij over je visioen vertelt. Elke taal in woorden leren we. Toch voelt voor mij de taal van ervaren meer aan als herkennen dan als aanleren.
Geloven (en ook denken) gaat goed samen met hiërarchie. Zo krijgt Christus in kathedralen een grote poort en Ahriman en Lucifer elk een kleine poort. Dan heb ik liever een egalitaire samenleving met autonome, liefdevolle individuen. Ik betwijfel hoeveel ruimte er in een hiërarchie is voor de vrijheid ons hart te volgen.
Mijn vraag hierboven ging over het middenpad. Het goede midden tussen twee aspecten van het kwaad. Tja, waarom twee aspecten en niet meer of minder? Bij Adam en Eva ging het bijvoorbeeld over goed en kwaad. In het verlengde daarvan vind ik goed en kwaad toch wat abstracte woorden. Ik kies liever voor liefde en angst. Of nog dichterbij de kern, om vraagtekens over angst te omzeilen: wel of niet kiezen voor liefde.
Hartelijke groet,
Pieter