Seksuele energie als bron van bewustzijnsontwikkeling

In hoeverre wordt de huidige samenleving gevormd of vervormd door onze relatie met seksualiteit? Is er een samenhang tussen maatschappelijke onrust en seksuele onbalans?

Zo ja, kunnen we dan de balans herstellen door te groeien in seksueel bewustzijn?

In dit interview met Sanne Burger – schrijfster, masseuse en Taotraining instructrice – maak je kennis met een bijzondere, tijdloze kijk op seksualiteit.

 

Sanne, jij geeft les in Taotraining. Kun je om te beginnen iets vertellen over je achtergrond?

 

Ik ben tot mijn elfde katholiek opgevoed, maar voelde me nooit thuis in die religie. Ik ervoer het als beklemmend. Bij ons thuis was seks een taboe waar nooit over gesproken werd. Toen ik elf jaar was gingen mijn ouders scheiden en kwam mijn moeder in een enorm transformatieproces terecht, waarbij ze uiteindelijk ook haar geloof vaarwel zei. Ik ben nog steeds trots op haar dat ze daar destijds de moed voor had.

Maar seks was en bleef een beladen onderwerp. Mijn moeder zei weleens dingen als: ‘Mannen willen maar één ding!’ en dat intrigeerde me dan enorm, maar ik had er verder niets aan. Op school leerden we ook niets over seks. Dit gebrek aan kennis en openheid over seksualiteit in onze maatschappij is in mijn beleving echt een probleem. Als puber moet je het vaak zelf maar uitzoeken, terwijl de hormonen door je lichaam gieren.

Wat ik zelf op die leeftijd heel erg miste, was de nabijheid van een oudere, wijze vrouw die me kon inwijden in de geheimen van seksualiteit. Ik verlangde naar iemand die me kon uitleggen wat er in mijn lichaam gebeurde en die me kon helpen omgaan met die heftige, intense veranderingen. In plaats daarvan experimenteerde ik, voor zover ik durfde. Ik deed maar wat, net als iedereen. Het was een chaotische, dramatische start van mijn seksuele ontwikkeling. Ik denk dat dat voor heel veel pubers geldt.

 

Kortom, als jonge vrouw had ik heel veel vragen over seks en kreeg ik heel weinig antwoorden. Wel las ik alle boeken die ik over het onderwerp kon vinden. De boeken over tantra van Osho (Bhagwan Shree Rajneesh, 1931 - 1990) waren voor mij een echte eye opener. Osho plaatste het onderwerp seks in een veel breder perspectief dan wat ik tot dan toe kende. Er bleken tradities te bestaan waar seks niet als zondig werd gezien, maar waar het een duidelijke spirituele component had.

Dat vond ik heel boeiend, dus als 22-jarig meisje vloog ik met een paar vrienden naar Poona, waar Osho toen nog zijn ashram had. India, met haar armoede, drukte, stank en mystieke schoonheid was een complete cultuurshock voor me. Osho zelf maakte diepe indruk, maar toch vond ik niet wat ik zocht en keerde ik wat beteuterd terug naar Nederland. En toen ontdekte ik Barry Long.


Wat ontdekte je bij hem?

 

Barry Long (1926 - 2003) was een spirituele leraar die veel sprak over seksualiteit, liefde en het verschil tussen mannen en vrouwen. Hij zei altijd: 'Ik spreek maar over vijf dingen: liefde, seks, waarheid, God en de dood. De rest doet er niet toe.'

Ik vond hem helemaal geweldig. Ik had het gevoel eindelijk die wijze, oude leraar gevonden te hebben die me kon uitleggen wat spirituele seksualiteit was. Dat het een man was, maakte niet uit. Ik kreeg tenminste antwoorden! Toen ik de audiotapes (het was in de jaren negentig) van zijn boek Making Love: Sexual Love, the Divine Way [1] voor het eerst beluisterde, was ik diep ontroerd. Er was zoveel herkenning, zoveel erkenning van wat ik diep van binnen altijd al gevoeld had. Ik beluisterde die tapes zo vaak dat ik ze op een gegeven moment bijna uit mijn hoofd kende.

Zo begint het: 'Men and women have forgotten how to make physical love. That’s the greatest tragedy of mankind.' Prachtig, toch?

Barry Long sprak over het herwinnen van je onschuld ten aanzien van seksualiteit. Hij zei dat alle problemen in de wereld terug te voeren zijn op het feit dat mannen en vrouwen vergeten zijn hoe ze op een respectvolle, goddelijke manier de liefde kunnen bedrijven. In zijn beleving komt iedere oorlog voort uit het feit dat zowel mannen als vrouwen ontevreden zijn over hun seksleven.
 
Dat is best wel een boute uitspraak.

 

Ja, best wel. Als iemand tijdens de satsang met een intelligente, spirituele vraag kwam, zoals:

'Wat is de zin van het leven?' dan was zijn wedervraag vaak: 'How is your sex life?' (Hoe is je seksleven?) Als een man dan zei dat zijn seksleven prima in orde was, dan vroeg hij:

'Is je vrouw er ook?' Als dat zo was, dan vroeg hij aan haar: 'Hoe is zijn seksleven?'

Volgens Barry Long was het diepgaand onderzoeken van je seksualiteit het belangrijkste spirituele werk dat je kon doen. Voor mij waren Osho en Barry Long een grote openbaring. Hun teachings hebben me toen ik begin 20 was enorm geholpen met het ontwikkelen van mijn seksuele identiteit.

 

Wat leerde je nog meer van Barry Long?

 

Barry Long gaf hele duidelijke, praktische instructies over hoe je de liefde kunt bedrijven. Bijvoorbeeld: laat het licht aan, hou je ogen open en blijf communiceren. Vooral dat laatste is belangrijk, want veel mannen en vrouwen durven dat helemaal niet tijdens het vrijen. Dan hoop je maar dat je het goed doet, of dat je partner doet wat jij graag wilt, zonder dat je het hardop durft te zeggen. Maar waarom eigenlijk? Waarom praten we wel als we andere dingen doen - eten, sporten, wandelen, uitgaan, feesten, ruziemaken - maar niet als we vrijen?

 

Goede vraag.

 

Wat Barry Long eigenlijk deed, was de act of making love, de daad van de liefde bedrijven, terugbrengen tot de essentie. 'Breng de lichamen bij elkaar en laat het verder over aan het bewustzijn zelf', was zijn advies. Als je op die manier de liefde bedrijft, doe je dus eigenlijk niets en juist daardoor gebeurt er heel veel. Je ontspant, laat verwachtingen en maniertjes los, stopt met presteren en proberen en geeft je over aan iets dat groter is dan jezelf.

Dit is zo anders dan wat we geleerd hebben! Ergens hebben we allemaal toch een soort idee van hoe het hoort bij seksualiteit, wat aantrekkelijk is, hoe je je moet gedragen. Vaak hebben we echter geen idee hoe we met seksuele energie om moeten gaan. Dat leidt tot onzekerheid, te snel of te langzaam klaarkomen (volgens welke maatstaf, eigenlijk?), impotentie, of simpelweg niet weten hoe je kunt genieten van seks.

Los daarvan werkt dit onvermogen door in alle andere levensgebieden, zoals je gezondheid, je vitaliteit, je emotionele gesteldheid, je relaties, je werk en zelfs je bewustzijnsniveau. Veel problemen in ons leven zijn direct terug te voeren op de seksuele... wil je verder lezen? Steun ons werk en bestel het boek.

 

Sanne Burger is schrijfster van ‘Visie op seks’ (2010), 'Broodje Corona' (2021) en vele artikelen, die liefdevol en scherp haar visie op de werkelijkheid belichten. Dankzij haar achtergrond in astrologie, natuurgeneeskunde en het taoïsme heeft ze een unieke kijk op zelfgenezing en zelfbescherming, seksualiteit en spiritualiteit. Naast haar werk als schrijfster en coach geeft ze ook cursussen Ancient Thai massage, Qigong en Taotraining.

Visie voor een nieuwe wereld